Cum sa prevenim

Posted: februarie 16, 2010 in Uncategorized

Politia Romana a consemnat anul trecut aproape 10.000 de furturi din locuinte. Atunci cand proprietarul surprinde hotul asupra faptei totul se poate termina tragic. Mai aveti nevoie de un alt argument pentru a va monta un sistem de alarma?


Nu credem ca este vorba de noroc!

Ai doar 10-20 secunde ca sa dezarmezi alarma dupa ce ai intrat in casa. De ce? Tastele utilizate in formarea codului sunt mai murdare, fiind mai des utilizate. Hotului nu i-ar ramane decat sa descopere ordinea lor. Iar dexteritatea raufacatorilor este una mult mai mare decat a unui om obisnuit. Asadar chemati compania care v-a instalat alarma sa curete periodic tastatura cu solutii speciale ce nu pun in pericol circuitele din interior. Acesta este unul din ponturile pe care ni le da Marian Manole, director al companiei de sisteme si servicii de securitate Strategic.
“Montarea sistemelor de securitate a inceput sa devina o moda, dar inca mai  sunt cazuri in care suntem chemati dupa ce s-a dat spargerea. Cel mai dificil este sa lucrezi cand vezi oameni in toata firea plangand si calculand ce au pierdut”, spune Manole, un pasionat al sistemelor de securitate. Inainte de a face o oferta pentru instalarea unui sistem, Manole face o vizita la obiectivul ce urmeaza sa fie protejat. Cu ocazia asta discuta cu beneficiarul despre obisnuintele si cerintele persoanelor ce vor utiliza respectivul spatiu. Fiecare lucrare este unicat datorita particularitatii locuintelor si obiceiurilor proprietarilor. Consultanta trebuie pusa inaintea vanzarii.
O alarma “standard” este conectata la linia telefonica fixa. Pentru inca aproximativ 1.000 lei poti avea un apelator GSM care elimina riscul ca linia telefonica sa fie dezactivata din panoul de pe scara blocului ori firul sa fie taiat inainte de declansarea alarmei. Din cauza pretului ridicat, clientii apeleaza la acest sistem doar in situatiile in care nu au nici o speranta ca telefonia fixa va ajunge la ei. Exceptiile in care se achizitioneaza apelatoare GSM datorita securitatii sporite sunt putine.
Cu un comunicator vocal, ce mai costa si el spre 300 de lei, mesajul pe care il transmite centrala este unul prestabilit de utilizator si fara echivoc. Altfel trebuie sa te prinzi ca e ceva in neregula deoarece primesti telefoane cand nu e nimeni acasa. Apelurile telefonice de avertizare pot fi repetate, astfel incat fisa sa-ti pice mai repede.

Fire sau wireless?
Fara fir pot sa fie si senzorii. Acestia sunt de cateva ori, chiar si de patru ori mai scumpi, dar diferenta de pret se reduce prin faptul ca nu se mai cheltuieste pentru fire. “In unele cazuri, cand traseele sunt intortocheate, aproape ca nu mai exista o diferenta de pret”, ne spune Razvan Vlad, manager al companiei Creative Soft.
Centrala wireless este si ea mai scumpa cu 50-100%  fata de una prin cablu. Sistemele wireless sunt la fel de sigure ca si cele clasice. Taierea unui fir atrage declansarea alarmei. In cazul sistemului fara fir, in momentul in care acesta este dezarmat, ar exista posibilitatea ca hotul sa plece cu tot cu senzor fara ca alarma sa reactioneze.  Dar pentru ca vorbim despre sistemele montate in imobil, furtul unui senzor nu ar mai conta in cazul unei spargeri.
Marele avantaj al sistemelor fara fire este faptul ca pot fi instalate si dupa ce a fost facuta renovarea imobilului. Unul din dezavantaje este insa faptul ca trebuie schimbati acumulatorii, operatiune pe care Marian Manole recomanda sa fie lasata tot pe mana profesionistilor. O “simpla” schimbare a unghiului unui senzor poate face sistemul de securitate ineficient. Sistemele wireless nu sunt insa recomandate in cazul circuitelor video si al senzorilor de fum, ne spune Vlad.
A devenit aproape un standard ca senzorii sa poata fi invatati sa fie imuni la animalele de companie. Astfel, poti lasa pisica sau catelul in casa si alarma pornita. si pentru ca a devenit o obisnuinta, pretul nu este unul mai mare. Trebuie doar sa specificati ca doriti un astfel de senzor a carui sensibilitate poate fi reglata. Chiar daca acum nu aveti animale de companie, nu e rau sa va ganditi ca de un Craciun s-ar putea ca prietenii sa va bucure cu o pisica.
Alarma se poate conecta la o firma de securitate pentru sume platite lunar cuprinse intre cativa euro si mergand pana la zeci de euro  in cazul in care compania monteaza propriul comunicator GPRS ce o avertizeaza asupra evenimentelor aparute.
Mai aveti in vedere faptul ca sistemele de securitate pot avea si detectori de gaz, fum sau apa. De asemenea, exista modele de alarma cu telecomanda. In acest caz ea se poate programa fara cele 10 sau 20 de secunde rezervate dezarmarii, dezactivarea ei facandu-se din exterior, inainte de intrare.

Alarme pentru firme
Companiile au nevoi complexe pentru asigurarea securitatii, dar beneficiaza si de bugete mai mari. Sistemele complexe pot include camere video chiar conectate la Internet. Poti supraveghea ce se intampla in firma sau acasa din orice loc in care ai la dispozitie un computer si acces la internet. Important de stiut mai este si faptul ca oricare angajat poate sa aiba un cod propriu de acces ce nu-i permite insa sa acceseze  meniul de setare al sistemului de alarma. Sistemul de securitate poate include si detectori de fum pentru detectia incendiilor, astfel ca inca de la inceputul lor vei fi anuntat, putand astfel sa reduci, printr-o reactie rapida, eventualele pagube.

Cu cine lucrez?
Alegerea companiei cu care sa lucrezi trebuie facuta cu rabdare. In domeniul sistemelor de securitate, foarte importanta este o cat mai buna cunoastere de catre furnizor a componentelor. Pretul mare nu inseamna neaparat servicii mai bune. Uneori companiile pun si adaosuri de 300% profitand de pe urma numelui pe care il are pe piata. Sistemul de recomandari functioneaza foarte bine si aici. E bine sa fie cat mai recenta, deoarece si echipele se mai schimba, fapt ce poate sa afecteze calitatea serviciului.

Cat costa?
Costul unui sistem de alarma pentru un apartament de 2-3 camere variaza de la doua la cinci sute de euro. El depinde de cartier si de etajul la care se afla obiectivul protejat. Cele mai multe alarme se “invart” la 350 de euro.

Ponturi:
Stabilirea timpului in care se poate face dezarmarea, la 10 secunde. Panoul ce contine sistemul de alarma nu se monteaza langa usa de la intrare, iar traseele cablurilor este bine sa ramana cat mai discrete. Nici modul de functionare al alarmei nu trebuie impartasit cu vizitatorii ce iti intra in casa.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s